کوچینگ چیست و کوچ کیست؟
کوچینگ روندی است که جهت بهبود عملکرد افراد در زندگی حرفه ای، اجتماعی و حتی عاطفی کار میکند، به این معنی که در بسیاری از زمینههای زندگی، برای پیشرفت و ارتقاء عملکرد میتوان از کوچینگ کمک گرفت. تمرکز کوچینگ به جای گذشته بر حال و آینده (نزدیک) فرد است و به کنکاش و رفع مسائل و مشکلات گذشته نمیپردازند. باور کوچینگ بر این است که افراد بهترین مسیر را خودشان میتوانند تشخیص دهند و غالبا پاسخ مشکلات افراد، نزد خود آنها است. از این رو در پروسه کوچینگ انتخابکننده و پیش برنده جلسه خود مراجعهکننده است و کوچ او فقط نقش یک تسهیلگر را بازی میکند. در حقیقت به نوعی میتوان گفت که اصطلاحا، کوچینگ به جای اینکه ماهی را در دهان افراد بگذارد، ماهیگیری را، بهطور غیر مستقیم و به کمک خود مراجعهکننده، آموزش میدهد خود فرد با کمک کوچ به مناسب ترین و متناسبترین راهکار برای خود میرسد. در کوچینگ، به افراد مستقیما آموزشی داده نمیشود، بلکه فرد طی پروسه جلسات کوچینگ، به کمک کوچ، خودش به آگاهیهایی درباره خود دست مییابد.
کوچ چه کسی است؟
کوچها نه معلم هستند، نه روان شناس و نه مشاور، آنها در حقیقت تسهیل گرانی هستند که به شما کمک میکنند به آگاهی برسید و مسائلی را خودتان کشف کنید و یاد بگیرید. کوچها هرگز شما را نصیحت نمیکنند و به شما راهکار ارائه نمیدهند، بلکه آنها با استفاده از ابزارهایی کارآمد در حرفه خود (مانند گوش دادن فعال، پرسیدن سوالات موثر و قدرتمند و بازخورد)، به شما کمک میکنند تا نقشه راه را برای پیشبرد اهدافتان تعیین کنید یا پازلهای درونی که موجب بروز مسائلی در زندگی شما شدهاند را کنار هم ببینید و به نتیجه برسید. کوچها در حقیقت به افراد کمک میکنند که خودشان با رسیدن به آگاهی و پاسخها، میان آن کسی که هستند و آن کسی که میخواهند باشند پلی ایجاد کنند. کوچها به افراد کمک میکنند تا افکار و پیچیدگیهای ذهن خود را خودشان سر و سامان دهند، ساده کنند و به شفافیت برسند.
آنها با گوش دادن فعال و عمیق به صحبتهای مراجعهکننده، پرسیدن سوالات قدرتمند و موثر، ارائه بازخوردهای موثر از آنچه که از صحبتهای مراجعهکننده متوجه شدهاند، ایجاد رابطهای بی واسطه، عمیق و صمیمی با مراجعهکننده و پشتیبانی وی به او کمک میکنند تا مسیر صحیح و مناسبی را برای زندگی خود تعیین کند. یکی از بارزترین ویژگیهای جلسات کوچینگ این است که مراجعهکننده کاملا در آن آزاد و صاحب اختیار است. کوچها هرگز برای شما انتخاب نمیکنند و تصمیم نمیگیرند، بلکه این خود شما هستید که کل روند جلسه را تعیین میکنید و پیش میبرید. در این حین کوچ برای شما نقش حامی جهت شفافسازی ذهن و مسیر را بازی میکند تا شما به نقطه مورد نظر و مطلوب خود برسید.
کوچینگ سازمانی چه مزایایی دارد؟
این روزها استفاده از کلمه کوچینگ در سازمانها بسیار مد شده است و بیش از ۳۰ سال است که مشاوران عملکرد در استفاده از کوچینگ در سازمانها پیشرو بودهاند، اما کوچینگ سازمانی چه مزایایی دارد ، دقیقاً به چه معنایی است و شامل چه چیزهایی میشود؟ فدراسیون بینالمللی کوچینگ (ICF) تاکید دارد که شرکتها و سازمانها علاقهمند به توسعه کوچینگ سازمانی از طرق زیر هستند:
* استخدام کوچهای درون و بیرون از سازمان
* مدیران و رهبرانی که از مهارتهای کوچینگ استفاده میکنند.
فدراسیون بینالمللی کوچینگ در بررسیای که سال ۲۰۱۴ در بیش از ۵۰۰ شرکت بزرگ در آمریکا انجام داد، دریافت که کوچینگ مهارتها و صلاحیتهای کارکنان را افزایش میدهند و تاثیرات بلندمدت و سامانمندی در نگهداری از استعدادها و ثبات مالی سازمان دارد. از همین روست که استخدام کوچهای حرفهای یا آموزش کوچهای درون سازمانی و همینطور آموزش رهبران و مدیران برای انجام کوچینگ بهشدت در سازمانها باب شده است. سازمانها کوچهای درونی یا بیرونی را به کار میگیرند تا بااستعدادترین افراد خود را توسعه دهند.
کوچینگ سازمانی میتواند مزایای بیشماری برای سازمانها در ابعاد مختلف داشته باشد بهویژه درباره کسبوکارهای کوچک. زمانی که کوچینگ سازمانی به روشی مفید و مؤثر به کار گرفته شود میتواند کارکنان را به یکدیگر مرتبط و رشد و یادگیری درونی سازمان را ممکن سازد.
انطباق
کوچینگ سازمانی افراد باتجربه و حرفهای را با کارکنان تازهوارد در کنار هم قرار میدهد و این کار باعث میشود تا افراد بهتر و سریعتر با محیط و فرهنگ سازمانی انطباق پیدا کنند. کوچینگ زمانی وارد بازی میشود که یک کارمند جدید یا کارمند کنونی سازمان میتواند از مزایای راهنمایی گرفتن در باب وظایف، فرآیند یا مسئولیتهای شغلی مشخصی بهره ببرد. کسبوکارهای کوچک همچنین میتوانند از کوچها و منتورها برای کمک به توسعه و رشد کارکنان در یک مسیر مشخص حرفهای همچون مدیریت استفاده کنند.
نگهداری
کوچینگ در سطح سازمانی میتواند دربردارنده مجموعهای از مزایا باشد. این کار میتواند میزان وفاداری سازمانی را افزایش دهد. وقتی که افراد متخصص و حرفهای به تحکیم ساختار حرفهای یک کارمند کمک میکنند، حس ارتباط و تعهد این افراد با سازمان بیشتر میشود. کوچینگ به یک کارمند کمک میکند تا با مدیریت احساس راحتی بیشتری کند و موجب به وجود آمدن فضاهای باز بیشتری شود که این امر بهنوبه خود میتواند یک تجربه مثبت از فضای کاری را به وجود آورد. این کار به شرکت کمک میکند تا در هزینههای زیادی که صرف استخدام مداوم و آموزش کارکنان جایگزین میشود، صرفهجویی کند.
رشد و توسعه فردی
بهرهگیری از تخصص و دانش کارکنان و متخصصان باتجربه میتواند به انطباق کارکنان جوان یا کم تجربه سرعت دهد. نتایج زمانی شدت خود را بیشتر نشان میدهد که پای کارکنان تازهکار در میان باشد. کوچینگ سازمانی میتواند راهنمایی برای یک کارمند در طی مسیر حرفهایاش باشد که از این طریق میتواند به کارمند خود و انتظارات او از شرکت سمتوسوی خوبی ببخشد. کوچینگ بهویژه به افراد اجازه میدهد تا مسائل و دغدغههای خود را در محدوده رابطهای محرمانه و مورد اعتماد حلوفصل کنند. این کار میتواند موجب کاهش ناامیدی در سطح شخصی شود و رضایت شغلی افراد را افزایش دهد و از این طریق سازمان نیز رشد کند.
بهرهوری تیم
کوچینگ در راستای توسعه کارکنان میتواند عملکرد تیم، بخشها و کل سازمان را نیز بهبود ببخشد. کوچینگ به مدیران اجازه میدهد تا نقاط ضعف و قوت هر کارمند را شناسایی کند و سازمان از این طریق بر منابعی که در دست دارد سرمایهگذاری کند و کل تیم را به شکلی هماهنگ به جلو هدایت کند به خصوص زمانی که کارمندان در مرخصی هستند یا با بیماری دستوپنجه نرم میکند.
بهطور خلاصه میتوان گفت که کوچینگ سازمانی چه مزایایی دارد:
* کاهش گردش مالی و حفظ عملکرد بالای کارکنان* ارتقای عملکرد فردی و سازمانی
* بهبود قدرت سازمانی
* برداشتی از مدیریت که به کارکنان و رشد و موفقیت آنها متعهد است
* بهبود روحیه کارکنان، وفادار ساختن بیشتر آنها و درنتیجه بهرهوری بیشتر
* حفظ و جذب استعدادهای بالقوه
* روابط بهتر با مشتری
* محیط کاری مثبت و بنابراین بهرهوری بیشتر
* مدیران بهمنظور بهبود روابط و بهرهوری، تکنیکهای کوچینگی قابل اجرا در تیمهایشان را میآموزند و پیشرفت کارکنان را افزایش میدهند.
* تاثیرات مثبت بر فرهنگ سازمانی
* برنامهریزی برای مدیران آینده و رشد مدیران کلیدی
* اعتبار سرمایهگذاری کردن روی مدیران از طریق توسعه
*افزایش اعتبار درون سازمانی
* توانایی به خدمت گرفتن استعدادهای ضروری برای سازمان
* آمادگی داشتن برای رشد و موفقیتهای پیدرپی
امروزه سازمانها، محققان و رهبران کوچینگ را بهعنوان صلاحیتی حیاتی در رهبری و مدیریت تشخیص دادهاند و کارکنان نیز بیش از پیش متقاضی استفاده از کوچینگ هستند. کوچینگ حقیقی، موانع رسیدن به بهترین عملکرد را از سر راه برمیدارد و بهجای آموزش به افراد کمک میکند تا خود یاد بگیرند. کارکنان نیز معتقدند که کوچینگ برای آنها موهبتهای زیادی به ارمغان داشته زیرا به آنها کمک میکند تا تمرکز کنند، وظایف را به بخشهای کوچک تقسیم و ارزشهایشان را شناسایی کنند.
موسسه نیروی تدبیر ایرانیان با بهره گیری از مدرس بین المللی کوچینگ، دکتر دلبر نیروشک، مربی دوره های تخصصی Coaching از ICA استرالیا و ICF از مرکز بین المللی Coaching آمریکا، مربی حرفه ای دوره هاي Leadership and Consciousness از انگليس، مربی حرفه ای دوره های Enneagram in Business از آمریکا و مربی تحول منایع انسانی از مجموعه جهانی CIPD از انگلیس در ایران، آماده همکاری با سازمان ها و شرکت ها جهت توسعه و تحول نیروی انسانی با رویکرد کوچینگ، می باشد.